architectuur

Architectuur is het concreet maken van een idee. Een idee wat gevormd wordt door de behoeften van de opdrachtgever, de context waarin het idee wordt gevormd, de locatie en het technische, budgettaire en reglementaire canon. Het kan dan ook niet anders dat elke opgave leidt tot een uniek antwoord en een unieke architectuur passend in de omgeving. Ik werk mijn ontwerpen pragmatisch en zorgvuldig uit, binnen de kaders van het budget en de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van het bouwen. Ik heb ruim 20 jaar als ingenieur en architect ervaring met het bedenken, ontwerpen, technisch uitwerken en bouwen van stedenbouwkundige, landschappelijke, architectonische en interieur opgaven.

Als architect heb ik mijn eigen ontwerpstudio MOStudio, werk ik bij Oostwest architecten in Arnhem en ben ik actief in het architectuuronderwijs als afstudeermentor en gastdocent.

visie

"Men kan ook zijn gedachten niet geheel in woorden weergeven."
In 1882 schreef Friedrich Nietzsche deze gedachte in "Die fröhliche Wissenschaft". Het relativeert de pogingen een ontwerpvisie dogmatisch te beschrijven. Zeker in een snel veranderende wereld waarin het vak van architect aan erosie onderhevig is.  Centraal in mijn werk staat echter de context, in de meest brede zin, die altijd inspiratie, aanknopingspunten en aanleidingen geeft om tot een ontwerp te komen. Koolhaas' gevleugelde uitspraak over context kan wat mij betreft daarom niet letterlijk genoeg worden genomen. Elk ontwerpproces is een ontdekkingstocht zonder voorop gesteld esthetisch doel. Het uiteindelijke resultaat is daarom steeds weer uniek en verrassend waarop een ander citaat van Nietzsche van toepassing is: "Vóór het gevolg gelooft men in andere oorzaken dan erna".

inspiratie


​Revelatie van de ingekapselde jonge boom - Giuseppe Penone

webdesign

Naast ruimtelijke ontwerpen maak ik grafische en interactieve ontwerpen in de vorm van dynamische websites. Het programmeren van computers en websites heeft belangrijke overeenkomsten met architectuur: Het concreet maken van een idee. Met techniek bouwen van een samenhangend en goed functionerend ontwerp. Belangrijkste verschil met architectuur is de tijdsspanne waarbinnen een project speelt. Beslaat een architectuurproject al snel één of meerdere jaren, de mediale projecten zijn vaak na enkele weken of maanden afgerond.

Binnen de beperkingen van een bepaalde programmeertaal wordt op een creatieve manier gezocht naar de mogelijkheden om het idee vorm te geven. Ik ben al jong in aanraking gekomen met computers en het programmeren ervan. Het maken van dynamische websites verbindt het grafische werk (HTML en css) met het hardcore programmeerwerk (Javascript en php). In 1998 en 1999 heb ik mijn afstudeerproces aan de Academie van Bouwkunst vastgelegd in een digitaal schetsboek. Dit schetsboek, qua techniek inmiddels sterk verouderd staat nu geparkeerd in de digitale stad http://home.deds.nl/~twanverheijen/intro.html

In opdracht ontwerp en bouw ik statische en dynamische websites, bijvoorkeur voor creatieve en inspirerende bedrijven, stichtingen of organisaties. Kijk hiervoor op www.MOScloud.nl